60-tallet i ny drakt

Endelig ferdig! Solveig og Anders er fornøyd og NTB har skrevet en fin artikkel som er vist i landsdekkende media 13.-16. september 2016.

Les artikkelen i Fædrelandsvennen Last ned pdf

 

Montering av ventilasjonsanlegg

Balansert ventilasjon med mer enn 80% varmegjenvinning blir installert. Det betyr at den friske luften som trekkes inn henter varme fra den brukte luften. Overføringen av varme fra avtrekkslufta til tillufta er med på å redusere varmetapet som knyttes til ventilering. Det sparer penger til oppvarming og gir bedre bokomfort.

Ved montering i eksisterende boliger er planleggingen av innstallasjonen viktig. Gode arbeidstegninger legger til rette for korte kanalføringer. I huset på Årvoll har man oppnådd dette, og det er lagt vekt på å legge føringsveiene skjult slik at ventilasjonsanlegget gjør lite av seg når det står ferdig.

Arbeidstegninger fra Flexit og bilder fra montering. Klikk på bilde for å se beskrivelse.

I eldre hus fra 60, 70 og 80-tallet baseres gjerne ventilasjonen på tilførsel av luft gjennom veggventiler og spalter over vindu, i tillegg er det avtrekksvifter som suger den brukte innelufta ut av huset fra kjøkken og bad. I boliger uten varmegjenvinning eller annen forvarming av ventilasjonslufta, kan man oppleve kald trekk fra utelufta mange dager i året. Derfor vil forvarmingen av lufta i det balanserte ventilasjonsaggregatet som nå installeres i boligen gi bedre bokomfort.

Løsningen sørger også for at friskluften fordeles bedre til alle rom i huset. Lufta som føres inn i boligen passerer filteret i luftbehandlingsaggregatet. Dermed renses luften før den blåses inn i rommene. For å få god komfort må ønsket temperatur for tilluften stilles.

Mange liker å sove med åpent vindu om natten og lufter mye i sommerhalvåret. Det kan man gjøre selv om har balansert ventilasjon. Ulempen er bare at på kalde dager vil man bruke mer energi til oppvarming fordi man ikke får utnyttet varmegjenvinningen fullt ut.

På varme dager når det ikke er behov for varmen fra avtrekkslufta så vil rotorvarmeveksleren i ventilasjonsaggregatet stoppe. I huset på Årvoll trekkes den friske luften inn fra nordsiden. Det er en fordel om sommeren når vi ønsker kjølig frisk luft.

Som et supplement til vanlig vinduslufting kan det nye VELUX takvinduet i loftstua åpnes med en bryter. Takvinduet skaper god utlufting gjennom huset dersom et eller flere av vinduene i første etasje åpnes på gløtt. Det er flere svingvinduer i første etasje som kan holdes åpne på en innbruddsikker måte.

Enova gir opp til 20 000 kroner i støtte til ettermontering av balansert ventilasjon i eksisterende boliger.

http://www.enova.no/finansiering/privat/enovatilskuddet-/balansert-ventilasjon/1031/0/

På nettsiden til Flexit finnes mer informasjon om innstallering av balanserte ventilasjonsanlegg

http://www.flexit.no/Privat/balansert-ventilasjon/Balansert-ventilasjon-fra-Flexit/

Doble skyvedører i ny stuedel

Doble skyvedører gir fin utsikt fra stua og masse dagslys inn. Soverommet er flyttet fra vestsiden til østsiden og tidligere soverom med lufteveranda er blitt en del av stua. Dette er fornuftig både med tanke på utsikt og solvarme. Soverom møt øst er kjøligere om kvelden enn soverom mot vest. Med boble skyvedører og fransk balkong mot vest blir det fint å sitte i kveldssola i stuen og se ut.

Befaring med partnere

19. april var partnerne i forskningsprosjektet SEOPP på befaring på Årvoll. Byggmester Lars Erik Olsen fortalte om byggeprosessen. Boligeierne Anders og Solveig fortalte om sine erfaringer med å delta i prosjektet. De la spesielt vekt på fordelen med god og trygg planlegging fra arkitekt, energirådgivere, byggmester og leverandører. Alle vinduene er nå på plass, takvinduene er fra VELUX og andre vinduer er fra Byggma/Uldal. Bildene viser altanvindu sett fra soverommet og utenfra og takvinduer i gangen og på bad og toalett. Bad og toalett er små rom som hadde lav takhøyde. Takhøyden er nå økt og i tillegg gir takvinduene både ekstra høyde og godt dagslys. Kjelleren har fått store vinduer og økt takhøyde til 2,2 meter og dermed gode oppholdsrom. For å fjerne kuldebroen fra betonggulv i stua er terrassen bygget inn i stua og det utkragede betonggulvet kledd med isolasjon. Isolasjon er lagt under betonggulvet, på kjellerveggen over bakken og på bakken under det utkragete gulvet. På denne måten reduseres også varmetapet fra kjellervegger under.

Nye vinduer og nye vindusåpninger

Innsetting av nye vinduer er i full gang. Planløsningen er endre ganske mye og flere av vindusåpningene er også endret. De nye vinduene gir dagslys og utsikt tilpasset rommenes funksjoner og gir samtidig huset et nytt uttrykk. Foran spiseplassen settes det inn et langt fastvindu og et mindre vindu som kan åpnes. Vinduene har riktig høyde i forhold til utsikt fra spisebordet og kjøkkenet bak. I sokkelen er også flere åpninger endret, noen blir større og noen blir mindre. Vindusrammene er belagt med aluminium og er hvite på innsiden og svarte på utsiden. Veggene etterisolertes med 15 cm Glava pluss fasadesystem. Vindsperre fra Isola leggest utenpå isolasjonen. Familien bidrar fortsatt med snekring og rydding, særlig Sondre!

 

 

Framdrift på tak, inngangsparti og i kjeller

Etterisolering av taket

Taket etterisoleres med 30 cm Glava mellom 30 cm høye I-bjelker fra Hunton, det gir totalt 50 cm isolasjon da 20 cm eksisterende isolasjon er beholdt. Vindtetting ligger både under og over ny isolasjon. Det underste vindtettelaget ble lagt som beskyttelse mot snø og regn etter at gamle takstein var fjernet. Det var ikke nødvendig å fjerne den da nytt tak ble bygget opp.

Nytt inngangsparti

Nytt inngangsparti og bad blir romslig med fin takhøyde. Inngangen får også takvindu.

Støpt dekke i kjeller

Solveig og Amalie kommer for å inspisere mens støping av kjellergulvet pågår. Det er pigget opp 40 cm i kjeller og lagt på 20 cm EPS og 10 cm påstøp. Takhøyden er økt fra 2,0 m til 2,1 m. Vegg til utvendig kjellertrapp er ferdig støpt.